LB°24 Medverkande

PhosFATE

PhosFATE är ett samarbete mellan konstnärerna Mohamed Sleiman Labat (f. 1986, Saharawi flyktingläger/Tindouf, Algeriet) och Pekka Niskanen (f. 1961, Mikkelin mlk, Finland).

Mohamed Sleiman Labat är en Saharawi-konstnär, filmskapare, skribent och översättare. Han driver MOTIF Art Studio som är ett litet utrymme för konst byggt av material som kasserats efter destruktiva översvämningar som drabbade flyktinglägren i Saharawi 2015. Sleiman Labat arbetar multidisciplinärt och experimentellt med olika kreativa praktiker för att utforska mångfacetterade frågor som rör politik, samhälle och miljö som påverkar samhället och världen.

Pekka Niskanen är en mediakonstnär, filmskapare och researcher som har ställt ut på museum, gallerier och filmfestivaler i Europa, Nordamerika och Asien sedan 90-talet. Niskanen har bland annat ställt ut på Photographic Gallery Hippolyte, Helsingfors, FI (2019), Aboa Vetus & Ars Nova at the Turku Biennial, Åbo, FI (2017–2018), och på Kiasma, Helsinki, FI (2016) och innehar en doktorstitel i Fine Arts från University of the Arts i Helsingfors med en avhandling med titeln "Art in the Construction of Identity Politics" (2014).