LB°24 Medverkande

Architecture of Aroha

Architecture of Aroha är ett samarbetsprojekt som undersöker inhemska metoder i Aotearoa Nya Zeeland och i Sápmi. Projektet utgår från en dialog som äger rum mellan två objekt med viktig kulturell betydelse: wahakura och gietkka, bärbara vaggor för små barn från maoriska och samiska samhällen.

Architecture of Aroha utgörs av:

Berit Kristine Guvsám (f. 1986, Steinkjer, Norge) är en duodjár som växte upp i Steinkjer men som även har kopplingar till Divtasvuodna i området Lule Sámi. Guvsám har en master i duodje från Samiska högskolan och inom duodje arbetar hon med mjuka material såsom textilier och läder. Grunden i hennes praktik är duodje från Lule Sámi.

Gunvor Guttorm (f. 1958, Karasjok, Norge), professor i duodji (samisk konst och hantverk, traditionell konst, konsthantverk) på Sámi allaskuvla/Samiska högskolan, Guovdageaidnu, NO. Hon har undervisat duodji både teoretiskt och praktiskt på grund- och forskarnivå på Samiska högskolan och har skrivit flera vetenskapliga artiklar kring hur traditionell kunskap för samisk konst och hantverk anpassas till en modern livsstil.

Iŋgos-Máhte Iŋgá, Inga Ravna Eira (f. 1948, Karasjok, Norge) är författare, lärare och översättare, baserad i Karasjok, NO. Hon skriver lyrik, noveller och barnböcker på nordsamiska. Tillsammans med andra konstnärer har hon jobbat med performanceföreställningar och har framfört självskrivna dikter i musikpoesiföreställningen Čuollogeađgi (The Silhouette Stone).

Jasmine Te Hira (f. 1990, Aotearoa Nya Zeeland) är en konstnär, konstpedagog och samordnare för samhällspartnerskap. Te Hira har format en praktik som betonar koncept som är förknippade med tid, minne och uppfattningsförmåga inom gränserna för objekt, video och konstruerat rum.

Tanya Reihana White (f. 1965, Aotearoa Nya Zeeland) är en kairaranga (vävare) baserad i Tāmaki Makaurau Auckland och är ättling till stammarna Ngāti Whātua, Ngāti Hineāmaru och Ngāti Maniapoto. Som utövare i många år, har hennes fokus legat på integration av hälsa och välbefinnande mellan människor och mark. Whites masterexamen undersökte mokopuna (barnbarnets) välbefinnande genom helande metoder och tikanga (sätt att vara och göra) utifrån raranga wahakura (vävda trygga sängar för nyfödda barn). Hennes nuvarande roll är baserad på Te Whare Wānanga o Wairaka som Kaitiaki Taiao.

Zoe Black (f. 1985, Aotearoa Nya Zeeland) är curator och biträdande direktör på Objectspace i Tāmaki Makaurau Auckland, NZ. Hennes curatoriella praktik har fokuserat på samhällsutveckling och förespråkande för kritiskt underrepresenterade hantverks- och objektkonstformer.