LB°22 Program

ARKIV

Presentation: Weaving Kiosk i Rajalla på Gränsen

Vävkiosk i Rajalla på gränsen. Foto: Elias Kautsky

I svenska Haparanda och finska Torneå har Haparanda stads kulturenhet och Aines konstmuseum ett levande samarbete som går bortom nationsgränser. Tillsammans med Luleåbiennalen organiserades ett residens med Rosa Tolnov Clausen där hon kunde genomföra sin ”vävkiosk” som är ett format som är inspirerad av nordisk kiosk kultur. I sin presentation kommer Rosa Tolnov Clausen berätta om Weaving Kiosk.

En kiosk är vanligtvis placerad på gatuplanet som förenklar för besökaren att kliva över tröskeln. I en vävkiosk kan den insatta förbipasserande göra spontanbesök och prova på att väva. Den välkomnar också vävare på avancerad nivå, som istället erbjuds ett tillfälle att väva i en annorlunda lokal och uppleva en miljö där de kan lära sig av och dela med sig till andra vävare.

Rosa Tolnov Clausen är en textildesigner och doktorand i konsthantverk vid Göteborgs Universitet. Hon arbetar i gränslandet mellan hantverk och design. Hon skapar ofta fysiska utrymmen som kretsar kring handvävnad och dess utövande, och använder hantverk som katalysator för fysiska, sociala och kreativa interaktioner.

Haparanda stads kulturenhet främjar ett dynamiskt kulturliv med inklusivitet som ledord i Haparanda stad och förvaltar stadens offentliga konstverk och kulturarv.

Aine konstmuseum visar och förvaltar en konstsamling som främst omfattar samtidskonst, med särskild betoning på verk från norra Finland. Museet producerar både utställningar med urval ur samlingen och tillfälliga utställningar, samt erbjuder workshopar och föreläsningar.

Presentationen genomförs på engelska och är en del av seminariet Jordad fantasi.

I samarbete med Haparanda stads kulturenhet, Aine konstmuseum

  • VadJordad fantasi
  • När14 Jan
  • Tider12.00–12.30