LB°24 Utställningar

Ballonghallen

Andreas R. Andersson & Karl Sjölund, Beowulf: Dangerzone, 2023. Installationsvy från Ballonghallen i Boden. Luleåbiennalen 2024. Foto: Thomas Hämén

Under Luleåbiennalens avslutningsprogram 2024 välkomnas du till den unika Ballonghallen i Boden för att uppleva den platsspecifika, teatrala installationen Beowulf: Dangerzone.

Ballonghallen i Boden är en plats som vittnar om det svenska strategiska försvarsnätverk av byggnader som skapades för att skydda Sveriges nordligaste områden. Byggnaden uppfördes 1914 för att husera väteballonger som skulle användas för kommunikation under geopolitiskt ansträngda tider. Den stora byggnaden var en viktig del av det svenska försvaret under 1910- och 1920-talet, där den användes för att lagra spaningsballonger. Nu klassificerad som ett byggnadsminne, ligger Ballonghallen strax utanför Boden och fortsätter att vara en historisk symbol för regionen.

Som en del av Luleåbiennalen 2024s avslutningshelg presenteras verket Beowulf: Dangerzone vid två tillfällen i den militärhistoriska Ballonghallen. Beowulf: Dangerzone är en platsspecifik teatral installation som utvecklats av Andreas R. Andersson i samarbete med Karl Sjölund. Med skulpturer och stenblock återskapas den episka dikten Beowulf genom vilken paralleller dras till det brittiska företaget Beowulf Minings närvaro i Norrbotten för att få tillstånd att utvinna järnmalm i Jokkmokk.

I en tid av global spridning av krig, samtidigt som flera olika sorters av våld hålls vid liv, tillför denna samtida och storslagna skildring i denna miljö ett viktigt lager till verket.

Aude Christel Mgba och Bruno Alves de Almeida
Konstnärliga ledare, Luleåbiennalen 2024: På tröskeln till 1:1

Stort tack till våra samarbetspartners.

I samarbete med Institutet