LB°24 Program

Workshop – Lär känna naturgarvat renskinn med Katarina Spik Skum

Katarina Spik Skum. Mujtton l och ll. Minnet av áhkkos väskor (2022) Foto: Thomas Hämén

Genom att tillsammans titta, känna, lukta och göra introduceras vi utifrån olika perspektiv till renskinnet i workshoppen Lär känna naturgarvat renskinn ledd av mästaren i duodji Katarina Spik Skum.

I Luleåbiennalen deltar Spik Skum med verken Mujtton l och ll. Minnet av áhkkos väskor där hon undersöker renskinnet ur ett historiskt perspektiv och dess samtida uttryckskraft. I hennes workshop får vi lära oss om skillnaden mellan det naturgarvade och industrigarvade skinnet jämte vilken betydelse garvningen har för hur skinnet kan användas och hur resultatet blir. Men framför allt kommer vi under Spik Skums kunniga ledning genom görandet lära känna renskinnet då vi skapar ett mindre föremål.

Katarina Spik Skum är duojár och textilkonstnär verksam i Jåhkåmåhkke (Jokkmokk). Hon arbetar på uppdrag såväl som i egeninitierade projekt och förhåller sig både traditionellt och experimentellt till hantverket. Spik Skum har en master (MA) från Sámi allaskuvla (Samiska högskolan) i Guovdageaidnu (Kautokeino), Norge och delar kontinuerligt med sig av sin kunskap genom föreläsningar och workshops.

Workshopen är en del av seminariet Jordad fantasi. Den organiseras tillsammans med Region Norrbottens Slöjd- och formkonsulent.

Workshopen kommer att genomföras på svenska, max 12 deltagare.

Varmt välkomna!

Filmen nedan, Sásti Sisti, är en samtalspanel om att garva renskinn där du får en introduktion till Katarina Spik Skums kunskaper om olika garvningsmetoder. Med Irene Nutti, Katarina Spik Skum, Solveig Labba och Laila Idivuoma.

Sásti Sisti - en samtalspanel om att garva renskinn

  • VadJordad fantasi
  • När14 Jan
  • Tider13.30–16.00