LB°24 Program

Öppningshelg – Kiruna

Varmt välkomna att delta i Luleåbiennalens öppningshelg – fredagen den 1 mars befinner vi oss i Kiruna!

Hur tar du dig hit?

Anländ med tåg till Kiruna tågstation klockan 9.14, eller via flyg till Kiruna flygplats klockan 9.50.

Kirunas stadshus Kristallen, Stadshustorget 1, Kiruna

12.30–13.00 – Öppning av biennalen och introducerande tal (på svenska och engelska)
Maria Ragnestam, Konstnärlig ledare för Konstfrämjandet Norrbotten, välkomnar till öppningen av Luleåbiennalen 2024 i Kiruna (på svenska).

Henrik Ygge från Norrbottens Museum berättar om deras involvering i Luleåbiennalen och hur deras fortsatta arbete i regionen ser ut under en period när den egna byggnaden i Luleå är stängd för renovation (på svenska).

Aude Christel Mgba och Bruno Alves de Almeida, Konstnärliga ledare för Luleåbiennalen 2024, berättar om 2024 års upplaga av biennalen och om verken som visas i Kiruna (på engelska).

Markus Forsberg, Kulturchef på Kiruna kommun, berättar om hur Luleåbiennalens närvaro i Kiruna bidrar till kommunens tidigare, pågående och kommande utvecklingsprocesser (på svenska).

13.00–14.30 Aktivering av Jenny Nordmarks verk FOLKMAKT (på svenska)
Den första delen av aktiveringen av verket FOLKMAKT sker utomhus på Stadshustorget. Den andra delen sker i Kristallens entréplan.

FOLKMAKT är en tillfällig och platsspecifik installation skapad för Kirunas nya Stadshustorg och består av tolv dörrar som sparats från Kirunas första stadshus Igloo, som nedmonterades 2019. Under Luleåbiennalens öppningsaktivitet bjuds medborgare och besökare in att samlas i installationen för att lyssna på ett tal av konstnären och inbjudna gäster och utbyta tankar kring utmaningar och möjligheter i Kiruna.

Kiruna stadsbibliotek, Aurora, Stadshustorget 10

14.30–15.00 – Presentation av Daniel de Paulas nya konstverk (på engelska)
Brasilianska konstnären Daniel de Paula berättar om det förberedande arbetet bakom hans nya offentliga konstverk, som kommer att installeras under biennalens avslutningsdagar och bli en del av Kirunas gemensamma stadsrum. Konstnären kommer också berätta mer om hans verk som visas i Luleå konsthall under biennalen. I likhet med verket i Kiruna utforskar konstverket på Luleå konsthall tematiker om tid; från omfattningen av en människas livstid till geologiska eror, arbete; från individuellt arbete till mer omfattande strukturer av kapitalism, och samspelet mellan institutionella och individuella insatser för att forma stora, globala processer som till exempel utvinning, och cirkulation av resurser.

15.00–16.00 – Samtal mellan Aude Christel Mgba, Bruno Alves de Almeida, Jenny Nordmark och Daniel de Paula (på engelska)
Lyssna och delta i ett samtal som utgår från konstnärerna Jenny Nordmark och Daniel de Paulas verk för Kirunas stadsrum, deras skärningspunkter och olika perspektiv på Kirunas sociala och fysiska sammanhang. Samtalet kommer ha ett öppet och publikt format, och vi välkommnar publiken att delta i samtalet med till exempel synpunkter och insikter.

Hur tar du dig vidare till nästa stopp?

Missa inte Luleåbiennalens invigningsaktiviteter i Luleå och Boden! Öppningshelgen rör sig vidare till Luleå (lördagen den 2 mars), och avslutas i Boden (söndagen den 3 mars).

Du kan resa till Luleå från Kirunas tågstation klockan 18.30 på fredag eller om du är morgonpigg – stanna i Kiruna över natten och res till Luleå med morgontåget som avgår på lördagen klockan 05.51.

Öppettider under Luleåbiennalens öppningshelg

Galleri Syster: lördag 16.00–19.30 och söndag 10.00–13.00
Konsthallen Kulturens hus: lördag 12.00-16.00 och söndag stängt
Havremagasinet:
lördag 12.00–16.00 och söndag 11.00–17.30

  • VadDagsprogram
  • VarKiruna
  • När01 Mars
  • Tider12.30 – 16.00