LB°24 Program

Fallet som tystnade

The Waterfall that Went Silent. Foto: Jonas Eltes

Varmt välkomna på invigningen av Fallet som tystnade – en offentlig installation på Storgatan i Luleå av studenter och lärare från Arkitekthögskolan vid Umeå universitet.

Luleåbiennalen 2024: På tröskeln till 1:1 invigdes i början av mars. Årets biennal, med det övergripande temat Konst & Arkitektur, presenterar utställningar samt verk som både flyttas och tillkommer under biennalens gång.

Fallet som tystnade är en rumslig ljudinstallation i trä av Arkitekthögskolan vid Umeå Universitet (UMA). Installationen tillkom under sommarkursen Laponia och uppfördes ursprungligen vid Saltoluokta turiststation 2023. Ljudinstallationen har nu designats om för att visas i Luleås stadskärna som en del av Luleåbiennalen.

Installationen fungerar som en påminnelse om det försvunna vrålet från vattenfallet Stora Sjöfallet som försvann tillsammans med vidsträckta renskötselland med anledning av Sveriges vattenkraftsutveckling längs Luleälven i början av 1900-talet. Installationen bjuder in till reflektion kring jakten på teknologisk utveckling och hur friktionen mellan resursutvinning och energiproduktion påverkar naturliga och kulturellt rika miljöer.

Fallet som tystnade invigs den 9 april klockan 14:30 på Storgatan i Luleå.

Ett kort öppningstal kommer att hållas av Toms Kokins och Felicia Raunås från UMA, som introducerar installationen för allmänheten.

Efter öppningstalet kommer Toms, Felicia och Maria Ragnestam från Konstfrämjandet Norrbotten att vara på plats för att umgås och svara på frågor.

Under dagen har Galleri Syster öppet klockan 10.00 – 15.00, och Konsthallen Kulturens Hus håller öppet mellan 10.00 – 17.00.

Varmt välkomna!

  • VadHändelse
  • VarStorgatan i Luleå
  • När09 Apr
  • TiderTisdag 9 april, 14.30