LB°24 Program

Presentation: Inuitiska tatueringstraditioner med Maya Sialuk Jacobsen

Maya Sialuk Jacobsen. Foto: privat

I sin presentation Inuitiska tatueringstraditioner – forskning och praktik skildrar Maya Sialuk Jacobsen hur hon, som del av ett kulturellt sammanhang och utbildad tatuerare, i sin forskning utgår från kulturell förankring och språk.

Maya Sialuk Jacobsens interdisciplinära forskning rör sig mellan antropologi, arkeologi och etnologi. Sialuk Jacobsen är involverad i experimentell arkeologi kring för-elektriska tatueringsverktyg. Metoder och hantverk i form av praktiskt tatueringsutövande utgör ytterligare ett lager i hennes forskning.

I ursprungsbefolkningars kunskapssystem, som Inuitiska myter och sätt att förhålla sig till och betrakta världen, inkluderas svaren till vem, varför, var och hur Inuiter traditionellt utövat tatuering. De tatueringar som genomförs, som ett resultat av forskningen, görs uteslutande på inuiter från Inuitiska områden i nordamerikanska arktis och arbetet är huvudsakligen fokuserat på identitet. Intentionen att undersöka social transformation och skapande av läkande är delar som bidrar till att definiera metodiker för urfolksforskning.

Maya Sialuk Jacobsen kommer från Qeqertarsuaq, Grönland och grundade 2010 forskningsprojektet Inuit Tattoo Traditions.

Presentationen genomförs på engelska och är en del av seminariet Jordad fantasi.

  • VadJordad fantasi
  • När14 Jan
  • Tider16.30–17.00