LB°24 Nyheter

Invigning av Lena Stenbergs verk i Kiruna

Lena Stenberg, "Flyttzon". Foto: LKP

Konstfrämjandet Norrbotten och Luleåbiennalen inviger Flyttzon, ett nyskapat konstverk av Lena Stenberg.

Onsdag 17 april kl 11.00 invigs Lena Stenbergs verk Flyttzon intill Parkskolan i Kiruna. Välkommen till ett samtal med konstnären om processen bakom det platsspecifika verket.

En viktig tråd i mitt konstnärskap är hur miljö, natur och boställen präglar människans identitet och livsvillkor. Hur platsens historia formar människor. Min konst har också gett uttryck för människans behov av skydd i tillvaron. Mot klimat, väder, miljö och annan yttre påverkan som exploatering av land.

Lena Stenberg

Lena Stenberg arbetar främst med tredimensionella verk, skulpturala objekt, installationer och fotografi. Hon arbetar ofta utifrån gamla dokument och fotografiska arkiv, alltid med koppling till den egna personliga historien. Sedan 1991 har hon deltagit i grupp-, separatutställningar, skulpturparker och land art-projekt på bland annat ArkDes, Samiskt senter för samtidskunst, Bodö kunstförening och många fler. Lena Stenbergs konstverk Flyttzon ingår i projektet I Händelsernas centrum och visas som en del av Luleåbiennalen 2024 som pågår till 26 maj i Luleå, Boden och Kiruna.

Datum: 17 april

Tid: 11:00

Plats: intill Parkskolan i Kiruna

Läs mer om konstnären här.

I Händelsernas Centrum

Verket är en del av projektet I Händelsernas Centrum, som genomförs med stöd från Jordbruksverket och Leader Tornedalen, och finansieras av Europeiska Unionen. I Händelsernas Centrum skapar konstupplevelser som bidrar med konkreta exempel på hur kultur och konst påverkar våra livsmiljöer, upplevelser av platser och vårt mående i pågående och nära förestående förändringar.