LB°24 Medverkande

Steffen Köhn & Paola Calvo

En berättelse om två öar, Steffen Köhn & Paola Calvo. Luleåbiennalen 2013.

Steffen Köhn & Paola Calvo (f. 1980, Tyskland samt 1981, Venezuela), är en konstnärsduo baserad i Tyskland.

Den 31 mars 2011 fick den lilla ön Mayotte i Indiska oceanen officiell status som Frankrikes 101:a departement. Sedan den dagen går en ny, yttre EU-gräns mellan Mayotte och Anjouan, den afrikanska systerön som tillhör staten Komorerna. Båda öarna var under lång tid en del av det franska kolonialväldet. I kölvattnet av den afrikanska avkoloniseringen under 1970-talet hölls folkomröstningar på de båda öarna. Medan invånarna på Anjouan röstade för självständighet, valde en överväldigande majoritet av Mayottes invånare att ön skulle förbli en del av Frankrike. Sedan dess har Mayotte fått ta del av franska investeringar i infrastruktur, utbildning och hälsovård, medan Anjouan kan blicka tillbaka på en historia som präglas av statskupper, politisk oro och ekonomiska kriser. Många på Anjouan försöker därför ta sig till grannön illegalt under nattliga överfärder i små motorbåtar, så kallade kwassas. Med den här videoinstallationen vill vi beskriva det postkoloniala rum som har skapats av dessa komplexa politiska omständigheter.

Steffen Köhn kommer från Kirchheimbolanden i Tyskland. Han har studerat filmregi på Deutsche Film und Fernsehakademie Berlin (DFFB) sedan 2006. För närvarande skriver han på en doktorsavhandling i antropologi om politiken kring framställningar av migration.

Paola Calvo är född i Caracas i Venezuela. Hon har studerat kommunikationsvetenskap på Universidad Complutense i Madrid och studerar sedan 2006 filmfotografi på Deutsche Film und Fernsehakademie Berlin (DFFB).

Verk

En berättelse om två öar, 2-kanals-installation

Plats

Luleå