LB°24 Medverkande

Runo Lagomarsino

Mer känsliga än historikerna är kartritarnas färger, Runo Lagomarsino. Luleåbiennalen 2013.

Runo Lagomarsino (f. 1977, Sverige), är konstnär baserad i Brasilien och Sverige.

I samband med att man firade 500-årsjubileet av Amerikas ”upptäckt” restes ett stort monument över Christofer Columbus i Sevilla. Monumentet har titeln Den nya människans födelse, men är bättre känt under namnet Columbi ägg eftersom statyn av Columbus står inuti ett väldigt ägg. Namnet refererar till anekdoten om hur Christofer Columbus, när man sade till honom att upptäckten av Amerika inte var någon större bragd, utmanade sina kritiker i att lyckas få ett ägg att stå på högkant. 2012 köpte jag 12 ägg i Buenos Aires och fraktade dem olagligt först till São Paulo, där jag bor, och sedan till Sevilla. Vid varje uppehåll på resan packade jag upp äggen för att kontrollera att de var hela och packade sedan ned dem igen. I Sevilla träffade jag min far som bor i Spanien sedan sin landsflykt från Argentina 1976. Vi kastade tillsammans de 12 äggen på monumentet för att på så sätt återbörda äggen till erövraren, en handling som var både gripande och praktfull.

Runo Lagomarsino bor och arbetar i Malmö och São Paulo. Han utforskar i sina verk hur dagens politiska och sociala förhållanden har utvecklats ur olika diskursiva och historiska processer. Processer som ger upphov till framställningar och metaforer genom vilka vi tolkar och nytolkar historien och samhället.

Verk

Mer känsliga än historikerna är kartritarnas färger, video. Courtesy konstnärerna, Nils Staerk, Copenhagen och Mendes Wood, São Paulo

Plats

Luleå