LB°22 Partners

ARKIV

Korpilombolo kulturförening

Korpilombolo kulturförening har sin bas i orten Korpilombolo i östra delen av Norrbotten. Föreningen bildades år 2006 för att i första hand arrangera Korpilombolo nattfestival som äger rum 1–13 december varje år.

Som en del av Luleåbiennalen genomförs en rad olika samarbeten med Korpilombolo kulturförening. Under den 18:e upplagan av Korpilombolo nattfestival kommer Luleåbiennalen att vara en del av programmet. Korpilombolo kulturförening bidrar till bygdens utveckling genom en stor mängd aktiviteter som bland annat verkar för folkbildning genom att erbjuda möjligheter att praktisera och ta del av många olika hantverk, materialisera regionens meänkielikultur och historia samt organiserar undervisning i svenska. I föreningen finns också en samling ranor, varav ett urval visas på Galleri Syster under Luleåbiennalens utställningsperiod. Ranan är en väv som har en stark förankring i Norrbotten. Den har ett ursprung i norra Norge där sjösamer vävde dem av grovt ullgarn och använde ranan som kåtaduk. I andra miljöer kom ranan att användas som sängtäcke och var då tunnare och vävd i vävstol med liggande varp. Idag används den främst som väggprydnad i form av randiga yllevävar. Jämte ranorna visas ett brödskrin som till vardags lever sitt liv på kulturhusets restaurang i Korpilombolo. Det har skapats av träsnidaren Tekeste Solomon Gebremariam. Brödskrinet med sina många språk gestaltar på ett fint sätt föreningens mångfald.

Tekeste Solomon Gebremariam, har studerat arkitektur och arkeologi. Solomon Gebremariam har arbetat på Nationalmuseet i Eritrea och är kunnig inom restaurering av konst och museiföremål. Numera är han bosatt och verksam i Korpilombolo där hans träsniderier är en del av den lokala visuella kulturen.

  • StadKorpilombolo