LB°13 Konstnärer

ARKIV

Karin Aurora Lindell

Sömmerska, Karin Aurora Lindell. Luleåbiennalen 2013.

Karin Aurora Lindell (f. 1955, Sverige), är konstnär baserad i Norge.

Under min uppväxt tillbringade jag mycket tid i min farmors syateljé. Vintern 1965 kom en kvinna med sin dotter till min farmor med nio utslitna klänningar under armen. Hon undrade om farmor kunde sy en klänning till dottern som skulle konfirmeras. Farmor bad kvinnan att komma tillbaka om fyra veckor och till mig sa hon: Nu ska jag lära dig att trolla Karin! Vi sprättade upp klänningarna, tvättade och strök, tog vara på knappar och blixtlås och tråd som var längre än en meter. Så valde vi ut de delar som var minst slitna och satte igång med att sy en klänning. Det här har satt bestående spår i mig.

Sömmerska är både en performance och en installation som tar sin utgångspunkt i den förändrade produktionsprocessen inom textilindustrin under 1900-talet. Med det här verket vill jag belysa frågor kring textilindustrins begränsningar, vad ett människoliv är värt och vem som bestämmer det.

Karin Aurora Lindell kommer från Huskvarna, Sverige men bor och verkar i Norge. Enkla vardagliga material och arbetsprocesser från skräddaryrket så väl som från industrin är utgångspunkten för hennes konceptuella konst. Den textila traditionen bland kvinnor i ett internationellt och globalt perspektiv är starkt förankrat i Lindells arbete.

Verk

Sömmerska, installation/performance

Plats

Luleå