LB°24 Program

Vernissage av "Andan" i Kiruna

Foto: Yulei Zhang

En konstinstallation som kommer till liv med hjälp av vind och ljus!

Välkommen att ta del av projektet Andan, ett projekt som kommit till liv genom ett samarbete mellan masterstudenterna i Child Culture Design vid HDK-Valand och tre skolor i Kiruna. Andan är en konstinstallation som kommer till liv med hjälp av vind och ljus, två resurser som Kiruna har i överflöd. Installationen bygger på både vinden som naturkraft och på samlad energi och andedräkt av Kirunas barn som växer upp i denna unika stad i rörelse.

Tygets rörelse i vinden, och atmosfären som skapas av ljuset som skiner genom textila lager, är en metafor för kreativiteten och motståndskraften hos barn som växer upp på denna ovanliga plats. Installationen ger ett intryck utifrån men kan verkligen upptäckas inifrån, precis som Kiruna.

Välkommen på vernissage och fika!
Datum: 23 maj
Tid: 16.00-17.00
Plats: Gruvstadsparken

Projektet är resultatet av ett samarbete mellan barn från Högalid, Sameskolan och Thoren Framtid skolor i Kiruna och masterstudenter från Child Culture Design vid Göteborgs universitets HDK-Valand Högskolan för konst och design.

Medverkande studenter från HDK-Valand:

Aria Lee (f. 1988, Kina), Agata Drożdż (f. 1998, Polen), Benjamin Redin (f. 1999, Sverige), Erica Schuetz (f. 1985, USA), Fongyee Ng (f. 1993, Singapore), Milma Loeskow (f. 1982, Finland), Rocío Soto (f. 1982, Mexico), Sara Carvalho (f. 1998, Portugal), Yulei Zhang (f. 1999, Kina), Zala Seles (f. 1999, Slovenien).

Andan visas som en del av Luleåbiennalen 2024 och är en del av projektet I Händelsernas Centrum, som skapar konstupplevelser som bidrar med konkreta exempel på hur kultur och konst påverkar våra livsmiljöer, upplevelser av platser och vårt mående i pågående och nära förestående förändringar. I Händelsernas Centrum medfinansieras av Europeiska unionen och genomförs med stöd av Jordbruksverket, Leader Tornedalen 2030, LKAB och Kiruna kommun.

I samarbete med Europeiska unionen, Jordbruksverket, Leader Tornedalen, LKAB, Kiruna kommun

  • VadHändelse
  • VarGruvstadsparken
  • När23 Maj – 24 Maj
  • Tider16.00 – 17.00