LB°24 Nyheter

Tack för en fantastisk biennal 2024!

Lena Stenberg, Flyttzon, 2024. Installationsvy i Kiruna. Luleåbiennalen 2024. Foto: Thomas Hämén

Luleåbiennalen 2024 avslutades med ett fullspäckat program i slutet av maj, men än finns chans att se delar av biennalen i andra sammanhang.

Luleåbiennalen 2024 avslutades officiellt sista helgen i maj, då utställningarna monterades ned och konstnärerna återvände hem, men några av biennalens verk lever ännu vidare och kan nu upplevas som en del av nya utställningar och sammanhang på olika platser i och bortom Norrbotten. Konstfrämjandet Norrbotten ser Luleåbiennalen som en katalysator för nya samarbeten och en del av upprätthållandet av långsiktiga verksamheter i Norrbottens regionala konstliv. Därför är vi väldigt glada att se hur verk och projekt som initierats som en del av biennalen får ett eget liv, utvecklas och fortsätter bortom dess utställningsperioder. Inför sommarsemestern vill vi därför skicka med en påminnelse om de verk som ännu går att uppleva i Norrbotten, och tipsa om de medverkande som går att möta på andra platser!

Lena Stenbergs verk Flyttzon står kvar i Kirunas offentliga rum sommaren ut, och det gör även de två lekskulpturerna Wandering Objects och Andan som skapats av barn i Kiruna tillsammans med studenter från HDK-Valand.

Fadlabis vindskydd för Luleås isväg, med titeln Sadaqah Jariyah – Till minne av Nils Amund Raknerud, får ny funktion när de nu med hjälp av Luleå kommun placeras på Hertsön där de kan besökas under sommaren.

Sami Architecture Association och Eveliina Sarapää går att möta igen i höst som en del av den allra första Arkitekturtriennalen på Färgfabriken i Stockholm.

Inas Halabi, som visade verket Hopscotch (The Center of the Sun's Radiance) på Havremagasinet och Bodens tågstation, kom även genom biennalen i kontakt med Ställbergs Gruva och deltar nu sedan slutet av maj fram till 21 september i deras utställning Den tunna skorpan – jorden, makten och konflikterna.

Slutligen kan du hålla ögonen öppna efter den bok som kommer att ges ut senare i år som en del av projektet I Händelsernas Centrum!

Tack till alla som gör det möjligt för dessa verk och initiativ att få fortsatt liv och få upplevas av en ny publik. Tack till alla er som kom och besökte oss, till alla konstnärer som medverkat, alla utställningsplatser som upplåtit sina rum, alla våra återkommande samverkansparter som hjälper oss forma biennalen även mellan utställningsperioderna, samt de personer som bidragit med sitt stöd, engagemang och sina kunskaper på vägen.

Tack också till våra finansiärer och produktionspartners som bidragit till att göra biennalen möjlig att genomföra, och självklart vill vi ge ett extra tack till våra konstnärliga ledare, Aude Christel Mgba och Bruno Alves de Almeida, och önska dem lycka till för framtiden!

Konstfrämjandet Norrbotten