LB°24 Nyheter

Nya vindskydd på isbanan i Luleå

Foto: Andreas Fagervall.

I samband med Luleåbiennalen 2024 presenterar konstnären Fadlabi (f. 1975, Sudan) sitt verk Sadaqah Jariyah – Till minne av Nils Amund Raknerud som en del av vindskydden längs isbanan i Luleå.

I sitt konstverk utgår Fadlabi från sudanesiska traditioner som hedrar personer som gått bort. Konstverket tillägnas konstnärens mentor, den norska författaren Nils Amund Raknerud. Genom mönster och kalligrafi blir vindskydden en del av konstverket som väcker tankar om att värna om varandra. Verket börjar ta form redan under mitten av december och växer stegvis fram genom texter och mönster på vindskydden.

Luleåbiennalen 2024 – På tröskeln till 1:1

2024 års upplaga av Luleåbiennalen belyser de drastiska förändringar som pågår i Norrbottens natur och byggda miljö utifrån skärningspunkten mellan konst och arkitektur. Biennalens konstnärliga ledare Aude Christel Mgba och Bruno Alves de Almeida presenterar På tröskeln till 1:1, som samlar konstnärliga och arkitektoniska uttryck vilka skildrar hållbara alternativ och praktiker sprungna ur omfattande transformationer. Luleåbiennalen äger rum i Boden, Kiruna, Luleå och Messaure mellan 2 mars – 26 maj 2024.

Luleåbiennalen, som initierades 1991, är Skandinaviens äldsta konstbiennal och har sedan 2018 organiserats av Konstfrämjandet. Luleåbiennalen 2024 genomförs i samverkan och med stöd av verksamheter och aktörer i och utanför Norrbotten. Verket på isbanan är ett samarbete mellan Konstfrämjandet Norrbotten och Luleå kommun.