LB°24 Nyheter

Invigning av Verdde

Verdde invigs med Luleåbiennalen som första samverkanspart!

Med Luleåbiennalen som Verddes första samverkanspart har ett arbete pågått under våren 2024 kring hur det samiska område som Luleåbiennalen genomförs på alltid ska inkluderas och synliggöras i biennalens genomförande.

Tilde-Ristin Kuoljok, "hálijdibme badjelándas / wishes from the highlands", Konsthallen Kulturens Hus, Luleå. Foto: Simon Eliasson

Med hjälp av Tilde-Ristin Kuoljok har ett nytt verk tagits fram som framöver kommer ingå i biennalens ramverk för att påminna om den samiska närvaron i Luleå, och Norrbotten.

Verket är en önskan och en påminnelse till Luleå från Badjelánnda. De två är syskonplatser direkt sammanlänkade genom Julevädno (Luleåälven). Att Luleå är östliga vinterbetesmarker tycker jag har glömts bort. Länken som funnits mellan platserna har bytts ut mot en malmbana, som ändrar perspektiven och placerar Luleå i syd.

Tilde-Ristin Kuoljok

Verdde invigs med ett dagsprogram och ett kvällsprogram den 15 majKonsthallen Kulturens Hus i Luleå. Kom och fira med oss och ta del av spännande samtal om varför Verdde är en ny viktig del av Norrbottens konstscen.

Ta del av hela invigningsprogrammet här och läs mer om Verdde här.

Verdde inleds i de svenska delarna av Sápmi med Norrbotten som utgångspunkt och planeras att även ta plats på norsk och finsk sida av Sápmi framöver. Institutionen har initierats och utformats av Konstfrämjandet Norrbottens konstnärliga ledare Maria Ragnestam och leds med hjälp av Ellen B. Dalbakk / Rámavuol Elle Bigge.

Tack till Postkodsstiftelsen och Region Norrbotten som gör starten av Verdde möjlig.