LB°24 Nyheter

24H Messaure

Välkommen att ta del av en tillfällig konstupplevelse som aktiverar ett samhälle som inte längre finns: Messaure. Konstnärsduon wiklundwiklund sätter ljus på orten och skapar ett tillfälle för gemenskap, samtidigt som de många liv som är knutna till denna plats hyllas och lyfts fram.

På samma plats som Messaure en gång låg väcker wiklundwiklund sju personliga berättelser till liv med hjälp av olika ljuskällor i verket 24h Messaure. Användandet av ljus i konstverket relaterar till ortens roll att försörja nästan halva Sverige med el, och berättelserna belyser Messaures historiska betydelse som platsen för ett av de största vattenkraftverken i Europa när det byggdes. Orten Messaure föddes i samband med bygget av den enorma fördämningen, och växte till ett blomstrande samhälle med upp till 3000 boenden med bland annat skolor, kyrkor, mataffärer och en biograf. Över tid avvecklades samhället, och alla de verksamheter och människor som gett det liv försvann. Idag är det enda som finns kvar av Messaure en vägskylt med platsens namn, som en vag påminnelse om ortens existens.

Välkommen till denna drive-in med projiceringar på samma plats som det tidigare visades film i Messaure, ett unikt event som sätter ljus på det förflutna och som ger liv i gamla berättelser och sammanflätar historia, konst och Messaures anda.

Save the Date

Datum: 2 februari 2024

Tid: 18:00–19:00 CET

Plats: Messaure, ca 35 minuters bilfärd från Jokkmokk

Koordinater: 66°40'45.1"N 20°21'54.2”E