LB°24 — Medverkande
Katarina Spik Skum är duojár och textilkonstnär verksam i Jåhkåmåhkke (Jokkmokk).
Katarina Spik Skum undersöker med varierande metoder den lulesamiska duodjitraditionen och olika sätt att utveckla sin konstnärliga praktik. Arbetet skildrar en dynamisk tradition.
Tjoarvvesliehppá ja tjoarvveavve (Barmkläde och bälte med horndetaljer), 2022
I den lulesamiska traditionen har kragar, barmkläden, bälten och andra objekt dekorerats med silver eller tenn. Silvret har inte bara fungerat dekorativt utan också som en investering – ett sätt att samla och bevara kapital. I utformandet av Tjoarvvesliehppá ja tjoarvveavve har Spik Skum tagit inspiration från andra samiska områden där andra samiska slöjdare använder alternativ till tenn och silver, som båda är beroende av gruvbrytning. Spik Skum byter i verket ut den lulesamiska traditionens silver och tenn mot dekorerade detaljer i horn skapade av den samiska slöjdaren Per Stefan Idvuoma.
Mujtton l och ll. Minnet av áhkkos väskor, 2022
Katarina Spik Skums samtida praktik inspireras av former och tillvägagångssätt från lulesamiska traditioners historiska föremål som inkluderats i hennes forskning. Verket Mujtton l och ll. Minnet av áhkkos väskor blir en tillbakablick till de väskor Spik Skum tillverkade tillsammans med sin mormor, men är samtidigt en undersökning av bruket av renskinn. Hon använder i detta verk skinn som kommer från äldre renar vilket inte är så vanligt inom duodji idag, och som dessutom inte är ”perfekta” utan bär märken efter kornflugans larv som utgör spår av renens liv vilket tillåter Spik Skum att använda större delar av skinnen.
Katarina Spik Skums egna väskor visas tillsammans med två som är gjorda av hennes mormor.
Katarina Spik Skum är duojár och textilkonstnär verksam i Jåhkåmåhkke (Jokkmokk). Hon arbetar på uppdrag såväl som i egeninitierade projekt och förhåller sig både traditionellt och experimentellt till hantverket. Spik Skum har en master (MA) från Sámi allaskuvla (Samiska högskolan) i Guovdageaidnu (Kautokeino), Norge och delar kontinuerligt med sig av sin kunskap genom föreläsningar och workshops.