LB°24 Medverkande

Vishal K Dar

Dirghtamas, 2018, Vishal K Dar. Luleåbiennalen 2018.

Vishal K Dar (f. 1976 i New Dehli) är konstnär verksam i Gurgaon.

På den södra centrumhalvön i Luleå kan man under biennalens första och sista vecka se ett monumentalt ljusperformance av konstnären Vishal K Dar. Sex pendlande ljusstrålar utgår från tre platser längs med kustlinjen: kranen i Södra Hamn, Cementas silos och pråmen. Platserna utgör alla en gräns för staden, separerade med 145 grader. I takt med att vädret blir kallare kommer vattnet bli mark och stadens gräns kommer att upphöra. På så vis tar verket form i två steg, när gränsen finns och när den har försvunnit.

Med en bakgrund i arkitektur och ett stort intresse för vetenskapliga förhållningssätt till ljusets fysiska lagar, skapar Dar ett verk där mörkret intar ikonisk betydelse. Titeln Dirghtamas, kan ordagrant översättas till långt mörker, och är en referens till de nordliga vintermånadernas långa nätter. Ljusstrålarna förhåller sig till ett tidsindex, ett förprogrammerat schema som får dem att träda fram och försvinna.

Dar studerar ljuset transformerande form och bryter med sitt verk in i dagar som antar nätters skepnad. Oscillerande strålar av ljus intar de tre platserna och de utgör tillsammans formen av kosmologiska klockor. De får de upplysta storskaliga objekten att verka overkliga, som spöklika varelser intar de arbetets platser. Ljusstrålarna blir till inre organ och andetag för den industriella verksamheten. Som att stjärnorna själva satts i arbete i tyst kaotiskt mörker.

Vishal K Dar (f. 1976 i New Dehli) är konstnär verksam i Gurgaon.

Tack till Dykab, Cementa, Luleå kommun, Luleå Tekniska Universitet och Iaspis.

Dirghtamas, 2018, Vishal K Dar. Luleåbiennalen 2018.

Verk

Dirghtamas, 2018
Nyproducerat verk

Plats

Södra delen av centrumhalvön, Luleå
17.11.2018–17.2.2018