LB°22 Om

ARKIV

Luleåbiennalen 2022 – Hantverk & Konst

15 oktober 2022 – 15 januari 2023 pågår Luleåbiennalen 2022 – Hantverk & Konst. För tredje gången genomförs biennalen i Konstfrämjandets regi sedan återstarten 2018, denna upplaga för första gången med Konstfrämjandet Norrbotten som huvudman. De konstnärliga ledarna för 2022 års biennal, Onkar Kular och Christina Zetterlund, har skapat en biennal som utöver samtidskonst även inkluderar hantverk som exempelvis vävning, duodji, stickning, halmslöjd, mat- och bilhantverk.

Den mångfald av uttryck som materialiseras vittnar om historiska strukturer och samtida skeenden, om görandets betydelse och om intrikata orsakssamband i det som benämnts som ödemarker. Efter ett år av intensivt umgänge med Norrbotten presenteras nu en biennal som låter oss se bekanta och tidigare ouppmärksammade omgivningar, människor och föremål ur nya perspektiv

Under biennalen visas utställningar utformade genom lyssnande och lärande i kontakt med Norrbottens historia och kreativa krafter. Lokala perspektiv och globala angelägenheter vävs samman med utgångspunkt i isen och dess förhållande till köldens politik, hantverk som en socialt hållbar aktivitet, och extraktivismens cirkulära historier.

Luleåbiennalen inleds med en festival 15–16 oktober. Genom olika samarbeten kring utställningar, performances och workshops tecknas en karta över aktörer på olika platser i området. Festivalen sker i samverkan med andra verksamheter i regionen. Under premiärhelgen inleds festivalen med ett program som innehåller skridskoåkning, vernissager, rundvisningar samt hantverks- och konstevenemang i Luleå, Boden och Kiruna.

Good luck with your car!, film ur Läranderummet

Med utställningar, ett variationsrikt program och Läranderummet, en digital plats för filmvisningar, seminarier, workshops och samtal, bidrar Luleåbiennalen 2022 – Hantverk & Konst genom lokala och internationella utövare till det rika och aktiva konstlivet i och utanför Norrbotten. Läranderummet kommer via biennalens webbplats göra det möjligt för besökare att uppleva biennalen virtuellt. Läranderummet kommer även att ha fysiska scener hos Galleri Syster och Havremagasinet Länskonsthall, där live-evenemang kommer hållas och från vilka ett urval av festivalens aktiviteter kommer att sändas.