LB°22 Medverkande

ARKIV

Inlagd mat

Inlagd mat, 1950–2022, Norrbottens museums arkiv

I Luleåbiennalen visas burkar med inlagd mat inlånade från Norrbottens museums samlingar.

Genom att visa dessa som en del av biennalen uppmärksammas den kunskap och det mathantverk som ligger bakom innehållet i burkarna.

År 2006 tog Norrbottens museum emot en ovanlig donation i form av ett helt hem i Norrbotten. I hemmets matkällare fanns ett stort antal burkar och flaskor med livsmedel som hade konserverats och torkats. Alla burkar och flaskor var märkta med etiketter som specificerade innehåll och årtal. Här fanns bland annat bär, svamp, sylt, marmelad, grisfötter, saft och vin från 1950- till 1990-talet. Museet lät analysera maten både vad gäller näringsinnehåll och mikrobiologi och genom dessa analyser kunde museet konstatera att burkarnas innehåll fortfarande gick att äta och att näringsinnehållet ganska väl stämde överens med liknande livsmedel som idag säljs i butik. Hantverkskunskapen kring hur matvarorna kunde tas tillvara gjorde det möjligt att ta hand om dem på sätt som inte kräver att de förvaras i en eldriven kyl. En kunskap som är på väg att försvinna tillsammans med en utbredd användning av kyl och frys.