LB°20 Konstnärer

ARKIV

Dimen Abdulla

Dimen Abdulla (f. 1984, Kirkuk) är dramatiker verksam i Uddevalla och Stockholm.

Den nyskrivna föreställningen Svart katt och vit räv av Dimen Abdulla utspelar sig på gränsen mellan världar. Texten har tillkommit i ett psykotiskt tillstånd och skriver fram en verklighet där vanföreställningen, drömmen, fiktionen och kliniken uppgår i varandra. Åtskillnaden mellan fiktionen och verklighet är inte längre giltig – om den nu någonsin var det. I Svart katt och vit räv är det ett kollektiv av ”jag” som talar, förklädda på en maskerad, förlorade i en labyrint av berättelser.

I Svart katt och vit räv sätter det psykotiska tillståndet verkligheten ur spel. Arbetet har delvis inspirerats av situationisten Guy Debords klassiska verk Skådespelarsamhället från 1967 och hans försök att formulera en sammanhängande teori för att förstå det moderna kapitalistiska samhället. Debord beskriver hur kapitalismens varufetishering och förtingligande av allt, inklusive konsten och våra relationer, kopplar loss produktionen och konsumtionen från verkliga behov. Även detta ett slags upplösande av gränserna mellan fiktion och verklighet. I Svart katt och vit räv undersöks frågan: Vem har makten över narrativet? Och hur kan jaget återta den?

Den täta texten framförs av studenter från Teaterhögskolan i Luleå som efter regi från Abdulla, textdramaturgi av Joakim Sten och regiassistans från skådespelaren Amina Szecsödy, har dirigerats i en Beckettartad-koreografi. Arbetet med föreställningen har växt fram under en intensiv vecka av inläsningar och workshops på skolan i samarbete med skådespelaren Ulf Friberg. Skådespelare i föreställningen: Alexandro Soltani, Astrid Tägt, Amanda Kilpeläinen Arvidsson, Ivar Forsling, Astrid Gislason, Christoffer Rigeblad, Jannie Östergren och Natalia Fuentes Araya.

Dimen Abdulla (f. 1984, Kirkuk) är dramatiker verksam i Uddevalla och Stockholm.

Verk

Svart katt och vit räv, 2020

Plats

Teaterhögskolan i Luleå