LB°20 Konstnärer

ARKIV

Didem Pekün med KHORA

Disturbed Earth, Work in Progress, 2020, Didem Pekün med KHORA. Luleåbiennalen 2020.

Didem Pekün (f. 1978, Istanbul) är filmskapare och akademiker verksam i Berlin och Istanbul.

Föreställ dig ett svagt upplyst mötesrum i avskalad stil. Runt ett bord sitter en grupp av män och håller ständiga möten. De diskuterar med varandra, skickar viktiga meddelanden till den ena eller andra personen på högre ort, men aldrig någonsin fattas ett beslut om att ingripa. Under tiden hinner en katastrof inträffa. Det nyproducerade verket Disturbed Earth är ett teatralt performance som kretsar kring en grupp byråkraters undflyenhet och oförmåga till handling, med en särskild historisk händelse som utgångspunkt.

Det amerikanska säkerhetsrådets analytiker använde termen Disturbed Earth för att beskriva hur massgravarna i Srebrenicas landskap visade sig på flygfoton. Folkmordet 1995 kunde ha stoppats: Internationella styrkor var informerade men ingrep aldrig eftersom de förblev handlingsförlamade under tiden som byråkratiska protokoll skickades fram och tillbaka. Flyktingar som sökte skydd i FN:s basläger överlämnades till förövarna och transporterades därefter till en säker död. Disturbed Earth adresserar den skrämmande motsättningen i att FN, som inrättats för att säkra fred genom rättsstatsprincipen, inte lyckades skipa rättvisa eftersom lagens långsamma beslutsprocess hindrade ett ingripande i tid.

Verket består av två delar: en film och en rumslig intervention framtagen i samarbete med arkitekt- och designduon Aslihan Demirtaş och Ali Cindoruk (KHORA). I Luleå konsthalls gallerirum tecknas linjer över väggar och golv, dessa abstrakta former markerar konturer över de utrymmen där filmens scener utspelar sig. Linjerna betecknar den skarpa och avgörande frikopplingen mellan den globaliserade byråkratiska platsens beslutsrum och fältet där verkligheten utspelas och brotten begås.

Didem Pekün (f. 1978, Istanbul) är filmskapare och akademiker verksam i Berlin och Istanbul.

Verk

Disturbed Earth, Work in progress 2020
HD Video, rumslinjer

Plats

Luleå konsthall
21.11–14.2