LB°24 Medverkande

wiklundwiklund

24h Messaure, wiklundwiklund, Luleåbiennalen 2024. Foto: Isak Sandling.

wiklundwiklund utgörs av bildkonstnären Katarina Wiklund (f. 1963, Stockholm, Sverige) samt bildkonstnären och arkitekten Susanna Wiklund (f. 1964, Luleå, Sverige), båda baserade i Stockholm.

Duon sammanfogar arkitektoniska, visuella och performativa praktiker för att utforska platser genom olika perspektiv, med syfte att belysa vad som särskiljer varje enskild plats. wiklundwiklund verkar genom en samling av uttryck och epoker där lekfullhet och allvar existerar parallellt. Stadsplanering, arkitektur, rörelsemönster, stämningar och lokalhistoria gör ofta avtryck i deras gestaltningar.

Visas på Havremagasinet i Boden

24h Messaure, 2024
Konsthändelse i Messaure, 2 februari 2024. Blandad teknik.
Installation på Havremagasinet, Boden. Specialgjord vägskylt, fotografiskt tryck på aluminium, videoprojektion, arkivmaterial.

24H Messaure utgår från en konsthändelse som återaktiverar det inte längre existerande samhället Messaure och en installation som kombinerar arkivmaterial och nya delar som visas på Havremagasinet i Boden. Dessa verk skildrar sju olika narrativ som beskriver livet och rytmen som en gång fanns i Messaure. Verket är skapat av wiklundwiklund och utgår från personliga minnen, arkivforskning och samtal med tidigare boende, deras familjer och arbetare som just nu anlägger en ny kraftledning på platsen.

Under konsthändelsen försåg wiklundwiklund samhällets ursprungliga plats med ljus, i en hyllning till liven knutna till Messaure. Ljuskällorna var placerade på platserna knutna till de sju berättelserna och representerade den förgångna dagliga rytmen och dess personliga skildringar. Att använda ljus som medium anspelar på Messaures viktiga roll i att försörja närmare halva Sveriges elbehov genom vattenkraft.

Mellan 1957 och 1963 byggdes Messaures kraftverksdamm som var en av de största i Europa. Ett stort antal arbetare levde på platsen för att förverkliga projektet, vilket ledde till att staden växte och huserade som mest omkring 3000 boende. Över tid ledde avfolkningen till en infrastruktur under avveckling och idag är allt som finns kvar av Messaure en vägskylt med samhällets namn. Idag är platsen genomfart för människor som arbetar med kraftledningen som kopplar samman Messaure och den finländska gränsen. Elkraftledningarna är avgörande för att Europa ska nå sina uppsatta mål för grön energi, men skär genom skogen och sex samebyar. Detta vittnar om den komplexa kopplingen mellan vårt nyttjande av resurser, gestaltningarna av våra byggda och naturliga miljöer, samt de inblandades öden.

wiklundwiklund utgörs av bildkonstnären Katarina Wiklund och bildkonstnären och arkitekten Susanna Wiklund. I sin praktik sammanfogar de arkitektur, bild- och performancekonst för att undersöka platser genom olika perspektiv som kombinerar stadsplanering, arkitektur och lokalhistoria. Katarina Wiklund har studerat konst vid Konstfack och Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Susanna Wiklund har studerat arkitektur vid Konstfack och Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, samt vid HDK-Valand i Göteborg. wiklundwiklunds tidigare utställningar inkluderar Den fantastiska platsen, SE (2023) och Galerie Toolbox, DE (2017), samt offentliga verk i bland annat Borås, SE, Stockholm, SE, och Uppsala, SE.

Med stöd av

Svenska Kyrkan