LB°24 Medverkande

Andreas R Andersson & Karl Sjölund

Andreas R Andersson & Karl Sjölund, Beowulf: Dangerzone. Foto: Andreas R Andersson & Karl Sjölund

'Beowulf: Dangerzone' är ett samarbete mellan Andreas R Andersson (f. 1982, Arvidsjaur, Sverige) och Karl Sjölund (f. 1986, Sunderbyn, Sverige).

Andreas R Andersson (f. 1982, Arvidsjaur, Sverige), baserad i Arvidsjaur, arbetar främst med storskaliga och platsspecifika installationer som är skapade från massproducerade objekt och upphittat material. Hans verk belyser aktuella samtidsfrågor som vävs samman med historiska skeenden och levd erfarenhet för att uppmuntra till självrannsakan.

Andersson är utbildad vid HDK-Valand för konst och design i Göteborg, SE, Konstfack och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, SE. Hans verk har, bland annat, presenterats på Nordica Studios i Kunming, CN (2014), W139, NL (2013) och Periscope, AT (2013). Han har tilldelats ett flertal stipendier och genomfört residens i bland annat Kina, Sydafrika och USA.

Karl Sjölund (f. 1986, Sunderbyn, Sverige), baserad i Stockholm, är konstnär och scenregissör med utbildningsbakgrund inom filosofi och teater. Sjölund arbetar ofta med platsspecifika ljud- och skulpturinstallationer som på olika sätt kretsar kring frågor som berör industrialiseringen och militariseringen av Norrbotten, samt frågor kring norra Sveriges koloniala historia, miljö och politik. Sjölund är tillsammans med Maja Lindström och Marcus Öhrn för närvarande konstnärlig ledare på Institutet i Vitsaniemi i Tornedalen. Förutom att skapa egna verk driver Institutet ett residensprogram samt en årlig scenkonst-festival.

Sjölund är utbildad vid Södertörns Högskola samt Stockholms konstnärliga högskola i Stockholm, SE. Tidigare verk inkluderar bland annat I rikets tjänst (2022) som spelades i Armasjärvi, Övertorneå, SE, Stumt tvång (2022) som spelades på SKH, Stockholm, SE samt på Hellerau, Dresden, GE, och En känsla av krig (2018), som visades som en del av Luleåbiennalen 2018: Tidjord på Rödaborgsfortet i Boden, SE.

Med stöd av

Institutet